Når opplever vi søtbehov?
En tiendedel av vår lille utfordringer tilbakelagt og nå kjenner jeg at det begynner å hjelpe. Hva med dere?
Jeg har tilbragt hele helgen på Norges Idrettshøyskole hvor jeg har hatt æren av å få høre Doktorgradstipendiat Therese Fostervoll Mathisen fortelle om det nordiske kostholdets byggestener og deriblant blodsukkerets betydning for god helse.
Hva er det med dette blodsukkeret som kan stikke kjepper i hjulene våre og rett og slett gjøre det vanskelig for oss å holde oss til gode intensjoner?
I henhold til de nordiske kostholdsrådene bør ikke sukkermengden vi inntar daglig utgjøre en større del av daglig energimengde enn 10%. For mange vil det utgjøre ca 20g eller 10 sukkerbiter daglig. Skal vi tro forbrukerrapporter fra Helsedirektoratet handlet vi i 2007 sukkerholdige snacksvarer, sukkerholdig pålegg og raffinert sukker tilsvarende 55g daglig per person. Jeg tror ikke tallet avviker mye fra dette i 2016..
Dette er neste 3 ganger så høyt som anbefalt. Hva er det som gjør at vi får så lyst på sukker??
Ut i fra min egen erfaring kan jeg fortelle at jeg opplever størst søtbehov når dagens måltider ikke har gått som planlagt. Når jeg har blitt fanget i tidsklemma og et av dagens matstopp enten har uteblitt eller blitt kraftig forskjøvet. Eller om jeg ikke har fått i meg mat raskt etter en treningsøkt.
Med andre ord - søtbehovet mitt dukker opp når blodsukkeret synker. Har du tenkt over når ditt søtbehov viser seg?
Jeg vil derfor slå et slag for en jevn måltidsrytme. Måltider til faste tider i løpet av dagen hjelper oss å holde et jevnt blodsukker i løpet av dagen og vi kan lettere kontrollere søtsug. Maks 4 timer mellom hvert næringsrike matstopp fungerer bra for meg. Hvor mange måltider i løpet av dagen spiser du vanligvis? Jeg har ca 6 gjennomtenkte måltider hver dag. Litt avhengig av hvordan treningsøktene mine ser ut. Jeg vil også komme tilbake til hvordan måltider kan bygges opp på en forsvarlig måte næringsstoffmessig for å best kunne regulere blodsukkeret igjenom hele dagen.
Dette med kontrollerte måltider kan for mange være vanskelig og mange sliter i det skjulte. Doktorgradstipendiat Therese Forstevoll Mathisen starter også i disse tider en studie på dette. Synes du dette med mat, vektregulering, selvbilde, og trening er vanskelig å håndtere og mestre? Bruker du mat og/eller trening som en måte å strengt regulere vekten din? Opplever du perioder der du mister kontroll på matinntak, og har måltider, timer eller dager med ukontrollert overspising? Da kan du lese om hennes studie her.
Comentarios